Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
28.6.2007, Jan Vítek, aktualita
Pražské ČVUT testovalo wimaxové zařízení BreezeMAX 3500 od izraelské společnosti Alvarion. Přitom byly potvrzeny výrobcem deklarované hodnoty, že při přímé viditelnosti je zařízení schopno přenášet data na cca 53 km, kdy rychlost dosahovala...
sirt2 | 1.7.200716:30
Wifi je pry konstruovana pro ­"VNITRNI PROSTORY­".
Ale u nas se pouziva prevazne v exterieru :­-­).
Nevite nekdo , jak je to s WiMAX ?
Taky ma preference pro interier ?

Jestli potrebuje WiMAX 5x mensi sirku pasma oproti WiFi,
tak se mi libi ­(20MHz versus 3,5MHz­).
Nevite nekdo, jake ma zapory ?
Odpovědět0  0
Withman (20) | 1.7.200718:41
Trošku jsem tuto technologii studoval, protože mě opravdu zaujala.

- pracuje v pásmu 3,5GHz ­(tedy licencované pásmo = dá se zakoupit za cca 30 tis.­/ročně­)
- Acces Point vyjde cca na 150 tis., jednotlivý klient cca 15 ­- 20 tis. ­(na cca 100 tis. město by měly stačit dvě AP­)
- má velkou výhodu, že se tato technologie dokáže ­"odrážet­" od překážek, takže vůbec není třeba přímá viditelnost.
- do těch 10km ­(přímá viditelnost­), do cca 3 ­- 5m ­(nepřímá viditelnost­) by měl bez problémů dodat až 8 Mbit.
- má neuvěřitelně stále pingy a ztrátovost je tam na 0%.
- každému klientovi můžeš nandat plnou rychlost a klienti se mezi sebou nebudou rušit.

Takhle technologie má opravdu velký potenciál, ale není to běžné uživatele, ale spíše pro ISP ­- buď na to připojovat firmy, který chtějí kvalitní rychlý net, nebo paneláky, ve kterých je mnoho uživatelů připojeno UTP. :)
Odpovědět0  0
DataCall | 2.7.200720:52
Dobry den,
nejprve k Vasi otazce ­- uziti WiMAX pro ­"interier­" ­- je treba si uvedomit jak vlastne vypada ono zarizeni ­(v tomto pripade BreezeMAX­), jak jiz bylo predeslano zarizeni se sklada ze zakladnove stanice ­(cca 150 000­)­- vysilaci jednotky ­(cca 50 000­) ­- a klientske stanice.
Klientska stanice umi v dnesni dobe POUZE prijimat, coz namena , ze nelze vyuzit jako klasicke AP zname z wi­-fi ­(jeji cena cca 10 az 12 000.­-­)
Na zakladnove stanici je treba nakonfigurovat vse ­- pres jmeno klientske stanice pres ruzne QOS atd. az po povoleni ze tato stanice muze prijimat ­(musim podotknout ze QOS je velmi propracovane­).
Tim je tedy dana moznost pouziti ­"unvitr­" ­- resp. po vnitrnich prostorach jako LAN ­- nejenze byste za komplet dal cca 200 000 navic byste si musel zakoupit pasmo ­(bude­-li volne ­- coz v krajskych mestech neni­) a navic byste musel stravit nejaky ten ­"patek­" nastavenim stanice.­(coz nepovazuji zrovna za ­"ekonomicke­")
Jinak samozrejme klientske jednotky umeji pracovat v rezimu VLAN cili komunikovat pouze mezi temi, ktere smeji atd.
Co se tyce testu rychlosti ,ktere se uvadeji v clanku....ano mam zkusenost kdy je preneseno na 10 km 6 mbit­/s full duplex a znam pripady ­"spojeni­" na 35 km ­- samozrejme se vzdalenosti klesa moznost rychlosti ­(porad se jedna o technologii a fyzikalni zakony­).
Spise mne zde malinko zarezeji latence ­- na WiMAX­-u jsou sice velmi stabilni ,ale 15 ms je podle mne trochu malo zvlast u techto vzdalenosti ­- spise pocitejme s 30 ms az 50 ms prumerne na vzdalenostech 10 km spoj WiMAX ­- optika ­- NIX.cz.
Zaver ­- WiMAX je opravdu ­"prelom­" v bezdratu ­- velmi dobra QOS ­(skvela priorizace packetu­) ­- uctyhodne rychlosti bez nutnosti prime viditelnosti ­- cili v mestech temer bezproblemove nezarusene pokryti a do vzdalenejsich obci pouziti jako paterni spoj.
Tot me zkusenosti,preji pekne surfovani v nezarusenych pasmech
DataCall
Odpovědět0  0
Blaze (1) | 29.6.20079:34
Pro naší vesnici by tato technologie znamenela možnost jak se připojit k rychlému netu. Snad to bude brzy dostupné a za rozumnou cenu.
Odpovědět0  0
PF potkanus | 29.6.200712:33
kazda vesnice se muze pripojit k rychlymu netu, staci 5 Ghz patere a kdyz neni zasrato, tak i s 2,4 Ghz vsesmery ­(jinak holt vsude 5 Ghz­) muze kazdy za rozumny prachy jet megabit i vic, akorat to tam nesmi provozovat komerce, to je vetsinou cesta do pekel, ted sem ve volnym case pripojil dve vesnice totalne odrizle od sveta na pokraji vojenskeho pasma a v udoli mezi krpaly, oproti GPRS a CDMA si tam ted libuji, btw wimax je solidni shit
Odpovědět0  0
Miko (230) | 28.6.200719:12
doufám, že to někdo nebude používat na krátké vzdálenosti s maximálním výkonem ­(a zaruší tak v okolí x stovek metrů­). Stačí když doma ­(Praha JM II.­) provedu scan a nestačím se divit co mě leze do bytu ­(s názvy ulic či míst výrazně daleko­). Kdybych si ­"nevyřval­" kanál když to bylo v zárodku a nepoužíval sektorovku se sníženým výkonem routeru, tak nevím nevím.
Odpovědět0  0
ptipi (139) | 28.6.200721:34
je to na úplně jiné frekvenci, tak nevím, co řešíš.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 28.6.200722:10
tuším prozatím 3.5GHz je licencované pásmo, nejsem si jistý, že se tato technologie uživí pouze distribucí TCP­/IP komerčním způsobem ­-> pro volné použití bude muset přejít na 2.4GHz nebo 5GHz.
Odpovědět0  0
sirt2 | 1.7.200716:21
Miko IMHO ctes spatne.
Pro WiMAX clanek nepise ­"NOSNA­" 3,5GHz,
ale ­"SIRKA PASMA­" 3,5MHz.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.